A Tale for the Time Being

time

Historier som fullstendig låser meg til stolen er gull verdt!  Da glemmer jeg verden rundt meg.
Enda bedre blir det hvis det er en historie som er totalt annerledes enn det jeg forventer.  Utifra tittelen på denne boken trodde jeg dette ville være om noe tenkt eller uvirkelig – «a time being».  Jeg var ikke sikker på om dette var noen bok for meg samtidig som jeg tenkte at det minner om Murakami og hans fantastiske univers.

Dette er en bok som har mange lag og så mange filosofiske tanker at den egentlig fortjener å bli lest over tid.  Det klarte ikke jeg for jeg ble så revet med!

Kort sammendrag fra Book Depository:

Ruth discovers a Hello Kitty lunchbox washed up on the shore of her beach home. Within it lies a diary that expresses the hopes and dreams of a young girl. She suspects it might have arrived on a drift of debris from the 2011 tsunami. With every turn of the page, she is sucked deeper into an enchanting mystery.

– og når første setning starter slik:

‘Hi! My name is Nao, and I am a time being. Do you know what a time being is? Well, if you give me a moment, I will tell you.’

Uten å røpe for mye så handler det om seksten år gamle Nao og forfatteren Ruth.  Nao er oppvokst i Amerika men når faren mister jobben sin flytter de tilbake til Japan.  Nao finner seg ikke tilrette, hun blir mobbet (og skikkelig mobbet) på skolen og har ingen venner. Faren får ikke ny jobb, er deprimert og prøver å begå selvmord. Moren jobber så mye hun kan for å forsørge dem. Naos eneste lyspunkt er hennes gode oldemor Jiko som er nonne i et buddist-kloster. Så finner Nao en «hakket» dagbok, Proust sin «In search for lost time» hvor teksten er tatt ut og det er satt inn blanke ark. Nao bestemmer seg for å skrive Jiko sin historie men det blir mer om hennes liv og hvordan Jiko forsiktig leder henne til meditasjon og kunnskap om sin egen «superpower». Det er ikke sci-fi, bare liv.

So here I am, at Fifi´s Lonely Apron, staring at all these blank pages and asking myself why I´m borthering, when suddenly an amazing idea knocks me over. Ready? Her it is:
I will write down everything I know about Jiko´s life in Marcel´s book, and when I´m done, I´ll just leave it somewhere, and you will fint it!
How cool is that?

Det er denne dagboken Ruth finner vasket opp på stranden nedenfor huset sitt, nesten på andre siden av jordkloden.  Innpakket i Hello Kitty matboks sammen med noen brev og en klokke. Ruth begynner å lese dagboken og litt etter litt får vi hele historien.  Det er som en matruska-dukke, stadig nye lag!

Jeg liker alle karakterene, for meg fremstår de både troverdige og realistiske.  Jeg lurer bare på en ting, hvor mye av Ruth er det i Ruth?

A Tale for the Time Being utfordrer men er absolutt lesbar!  Som Junot Diaz sier:

Ozeki is one of my favorite novelists and here she is at her absolute best—bewitching, intelligent, hilarious, and heartbreaking, often on the same page.”

 

Author: drengen

Share This Post On