ABC i ord og bilder – X

Så er vi kommet til bokstaven X, og den har nok krevd mer tankearbeid enn den doble w!

Det første som ramler inn i hodet når jeg tenker på X er X-files. TV serien som gikk på fjernsynet for lenge siden.  Jeg så kun noen få episoder, den falt ikke helt i min smak.  Så min X blir ikke om denne men heller X for X-faktor.
X for meg er den ukjente faktor som vi ofte bør ta med i beregningene når vi på en eller annen måte «handler» på livets vei.  Monica tok opp i sin blogg temaet mobbing og jeg vil koble min X-faktor opp mot det.  For tiden leser jeg en bok som heter «Donau» av Claudio Magris.  I denne fant jeg et avsnitt som jeg synes illustrerer denne x-faktoren godt, når han minnes en lærer han hadde på skolen:

Den mannen, som foreldrene hadde så mye å klage over når de kom på foreldremøter, skylder jeg ikke bare oppdagelsen av Mellom-Europas kultur, men også en av de viktigste og merkeligste leksjoner i moral.

Også i klassen vår hadde vi en syndebukk, en tykk og sjenert gutt som rødmet og svettet for de minste ting, som ikke viste hvordan han skulle reagere når han ble ertet, og som derfor ble utsatt for den grusomheten som finnes i oss alle, en ubevisst, men ikke av den grunn mindre forkastelig grusomhet som alltid vil gå ut over den som til enhver tid er den svake, hvis den ikke bremses av presise regler, hva enten det er indre eller ytre lover.
Ingen av oss var uskyldige, men ingen av oss følte oss som skyldige.  En dag da Trani (læreren) med teatralske fakter underviste oss i de sterke verbenes bøyning, tok denne guttens sidemann, en som het Sandrin, og rev fyllepennen ut av hånden på ham og brakk den i to.  Jeg kan ennå se for meg offerets ansikt, han ble rød og svett og tårene piplet frem, dels på grunn av ydmykelsen, dels fordi han viste at det ikke var noe han kunne foreta seg.  Da læreren spurte Sandrin hvorfor han hadde gjort det, svarte han: «Jeg ble bare så nervøs.. og når jeg er nervøs, da greier jeg ikke å beherske meg…jeg er født sånn, jeg kan ikke noe for det.»  Til vår bestyrtelse – og til glede for bølla og ytterligere ydmykelse for offeret svarte Trani: «Jeg skjønner, du kunne ikke noe for det, du er født sånn, det er ikke din skyld, slik er livet,» og så fortsatte han undervisningen.
Et kvarters tid senere begynte han å klage over at det var så lummert, han løsnet på slipset, knappet opp vesten, åpnet vinduene og slamret dem igjen, sa at nervene stod i høyspenn, og til slutt så det ut som om han fikk et raserianfall, for han trev Sandrins penner, blyanter og kladdebøker, knekket dem, rev dem i filler og hev alt rundt i rommet.  Endelig lot han som om han falt til ro, snudde seg mot Sandrin og sa: «Du må unnskylde meg, men jeg ble plutselig så nervøs, jeg er født sånn, jeg kunne ikke noe for det, det var ikke min skyld, slik er livet..» og så fortsatte han med de sterke verbene.
Siden har jeg forstått at styrke, intelligens, dumhet, skjønnhet, sjofelhet, svakhet, ikke er annet enn situasjoner og roller som før eller siden tilfaller oss alle. Den som prøver å unnskylde seg med at slik er nå engang livet og man kan ikke noe for det, vil en time eller et år senere bli rammet, under påskudd av de samme uutgrunnelige årsakene.

fra kapitlet En gang er klokken slagen for alle, side 288

Min X-faktor er dermed det ukjente, at man skal ta seg tid til å tenke gjennom konsekvensene av handlinger når en ikke er helt sikker på resultatet.  Jeg har også gjort det med dette innlegget, og hva konsekvensen blir er jeg nok ikke helt sikker på..

Andre løsninger på ABC i ord og bilder – X finner du her.

Author: drengen

Share This Post On