Biografisirkelen 5 – kongelige!

Det er tid for runde 5 i biografisirkelen til Moshonista / Ingalill og denne gangen skal det handle om kongelige! Etter litt tankevirksomhet kom jeg på denne boken som jeg leste for mange år siden!

Hun var den mektigste kvinnen i verden, hun hadde også vært den mest ettertraktede i yngre år! Konger og fyrster, unge og fyrige, gamle og gebrekkelige hadde stått i kø for hennes slanke hånd!

Slik begynner Richard Herrmann historien om Elizabeth I.

livet-med-elizabethHistorien om Elizabeth er spennende som en thriller.  Allianser, kløkt, kjærlighet og svik. Og det var bare såvidt hun fikk beholde hodet i yngre år. Elizabeth var andre datter til Henrik VIII (Ja, han med 6 koner..).  Moren, Ann Boleyn, hadde Henrik beilet i 7 år, brutt med paven og giftet seg med. Klart forventningene til barnet som skulle komme var store og Henrik ville ha en gutt! Fra før hadde han Maria med sin første kone, Katarina av Aragon. Når det nå kom en jente til, ble skuffelsen stor. Så stor at Henrik ikke var med i dåpen.  Hans sterke begjær til Ann ble etterhvert omgjort til ett intenst hat, og stakkars Ann ble ett hode kortere. Lille Elisabeth ble erklært for uekte barn av både konge og parlament, og gjort arveløs til alt jordisk gods og all menneskelig aktelse. (Harde bud!) Både Maria og Elizabeth ble satt bort i samme hushold og fikk de beste lærere. Elizabeth hadde ett godt hode og lærte seg tidig både fransk og latin i tillegg til engelsk.

Henrik VIII fikk 3 barn som levde opp på 6 ekteskap.  Den siste ble gutt, Edvard VI.  Han måtte overta etter sin far bare 9 år gammel. Da han døde i 1553, 15 år gammel stod landet igjen uten tronfølger.  Tilslutt var det Maria som trakk det lengste strået.  Elizabeth sine tilhengere prøvde ett kupp og i blodbadet som fulgte ble Elizabeth ført til Tower. Hun var heldig og fikk beholde hodet men måtte leve i husarrest.  Maria fikk snart tilnavnet Bloddy Mary siden hun førte England tilbake til katolosismen og tok livet av mange protestanter.

I 1558 dør Maria og Elizabeth, som er blitt 25 år, blir kronet til dronning av England og Irland. Hun skulle sitte på tronen i 45 år (til 1603) og hun var i sitt 70 år da hun takket for seg.

Elizabeth begynte byggingen av det største imperie i verdenshistorien, ett imperie som skulle vare i nesten 400 år. Tudorene, med Elizabeth sin bestefar som den første av dem kom til å regjere i brytningsfeltet mellom middelalder og den nye tid. Henrik VIII blir regnet som den siste middelalderkonge mens Elizabeth tilhørte den nye tid. Det var en tid med store endringer; jorden var ikke flat lengre. Sjøfarerne Colombus og Magellan hadde funnet nye riker. Det var en oppbruddets tid med en helt ny levende virkelighet i tanker og følelser på alle bauger og kanter. En ny spennende frihet fra utlevde bånd og urimelige dogmer.
Store menn hadde hun rundt seg; Francis Drake, sir Walter Raleigh, sir Francis Bacon, William Shakespeare, Christopher Marlowe. Martin Luther, Rasmus av Rotterdam og Michelangelo kan jo også nevnes. Men den hun stolte på når det kom til saker som angikk riket, var William Cecil – ministeren og riksskattmesteren.

Elizabeth var forfengelig og hun var en pyntedukke.  Når hun kom opp i årene og den flotte røde hårmanken begynte å bli «glissen» skaffet hun seg mange parykker.  Hun hadde flere hundre kjoler og morgenstellet kunne ta evigheter.  Det var perler og kniplinger, fløyel og silke. Men hun hadde mer forstand på mennesker og makt enn noen andre når det gjaldt de store avgjørende tingene for land og folk. Hun gikk heller ikke av veien for å kvitte seg med sine fiender, de ble ett hode kortere som var vanlig i de dager.

Ett av hennes største øyeblikk var da den spanske armada ble beseiret.  Hun ble invitert til å inspisere troppene som var i Essex og kom ridende på sin hvite hest med brystplate av sølv og hvit fløyelsdrakt. Her holdt hun en av sine mest berømte taler:

Mitt elskede folk, vi har blitt overtalt av noen som er bekymret for vår trygghet, å ta omhu i av frykt for forræderi hvordan vi engasjerer oss ved store bevæpnete mengder; men jeg forsikrer dere, jeg ønsker ikke å leve for å mistro mitt trofaste og kjærlige folk… Jeg vet jeg har kroppen av en svak og hjelpeløs kvinne, men jeg har hjertet og magen av en konge, og også av en konge av England, og tenker med stor forakt om Parma eller Spania, eller hvilken som helst prins av Europa som våger å invadere grensene til mitt rike.

Den spanske armadas nederlag, av Philippe-Jacques de Loutherbourg, malt 1797, forestiller slaget ved Gravelines.

Den spanske armadas nederlag, av Philippe-Jacques de Loutherbourg, malt 1797, forestiller slaget ved Gravelines.

Elizabeth I ble den siste av Tudorene på den engelske trone.  Etter henne kom Maria Stuart sin sønn Jakob VI av Skottland.  Han ble utropt til konge av England som Jakob I.

Elizabet sin signatur

Elizabet sin signatur

Boken:
Jeg har lest Richard Herrmann sin bok.  En gang hadde jeg dem alle, både Elizabeth, Mary Stuart og Victoria.  Det tragiske er at jeg ikke finner dem igjen, de har nok kommet bort under en av mine mange flyttinger.  Men hell i uhell, boken finnes som lydbok lest av forfatteren selv! Det har vært en fornøyelse å høre på Richard Herrmann! Turene i fjøset har vært ekstra givende med å høre på historien om Elizabeth lest av Richard!  Det har vært som å være i tiden og på stedene. Han glitrer og hadde det vært flere journalister som han, ville historie og politikk virkelig vært noe å følge med på!

Kuriositet, funnet på Wikipedia:
Elisabeth kom til å bli en av de mest populære monarkene i britisk historie. Hun kom på syvende plass i en avstemming over de hundre største briter som ble utført av BBC i 2002, foran alle andre britiske monarker. I 2005 analyserte en gruppe historikere og kommenterte tolv monarker i History Channels dokumentar Britain’s Greatest Monarch og tildelte dem poeng opp til 60 og Elisabeth I var vinneren med 48 poeng.

Dronningen er død – lenge leve kongen!

(Bilder er lånt fra Wikipedia)

 

Author: drengen

Share This Post On