biografisirkelen 6 – SPORT

Overraskelse!!  Jeg klarte det.
6 runde i biografisirkelen og denne gangen skulle det handle om sportsutøvere.  De med nummer på brystet, vett i pannen, stål i ben og armer for å sitere Moshonista!  Eller for å si det på min måte, de som puster og peser, svetter og stønner og utsetter seg for alskens smerte og skader?! Tøft – for å sitere min 5 år gamle nevø.  Jeg takker meg til å heie, noen skal jo gjøre det også!

491px-Mensen_Ernst

Tilbake til oppgaven, bokhyllene ble saumfart og der var ingen biografier om slike eminente personer.  Ikke ville jeg grave mer om forfatteren av «Født til å løpe» heller.  Men løping hadde jeg bestemt meg for og langt tilbake i tid skal vi!

Ifølge kirkeboken for Fresvik, Sogn ble det i 1795 født en kar som ble døpt Mons Monsen Øhren – eller Øyri.  I Fresvik er det satt opp en bauta for ham og de arrangerer løp i hans navn.  Mannen som ble kjent i Europa under navnet Mensen Ernst.
Som ung dro han til sjøs og han skal ha reist som styrmann på flere skip. I 1818 mønstret han av i London og bestemte seg for – sitat:

og derimod føre mig min ualmindelige Beenfærdighed til Nytte ved Landreiser, jo længre desbedre, enten som Væddemaal eller til Besørgelsen af offentlige Ærider. (s 26)

Etter en tid i England dro han til Tyskland, som skulle bli hans base.  Han var også mye i Frankrike.
De mest oppsiktsvekkende løp han gjennomførte var Paris – Moskva i 1832 med en distanse på ca 2500 km, han brukte 14 dager!  I 1836 brukte han 59 dager på å løpe Istanbul – Calcutta tur/retur.  Det er ca 8300 km!

Innimellom disse langdistanseløpene hadde han oppvisninger i flere byer/land. Noen steder med suksess men lite innbringende, andre steder kunne han tjene nok til å klare seg videre. 1800-tallet i Europa var urolig. Under sine turer havnet han gjerne opp i kriger, revulosjoner og sult.  Koleraepidemier florerte også, flere ganger ble han satt i karantene.

I 1838 ble hans autoriserte selvbiografi utgitt på tysk. skrevet av forfatteren Gustav Rieck.  En biografi som er full av historier, men alle er ikke like troverdige.

Mensen Ernst døde i Egypt av dysenteri i 1843, 47 år gammel.  Han var da på løpetur for å finne Nilens ukjente kilder.

Bredo Berntsen har gjort en god jobb med å fortelle om personen Mensen Ernst.  Det kan ikke vært lett siden det ikke finnes så mye om han.  I ettertiden er han blitt mer en legende enn som en person av kjøtt og blod.

Dette var en helt annen type biografi enn de jeg har lest tidligere,  mye oppramsing som til tider kan bli kjedelig. Likefult ett spennende bekjentskap.

Bilde tatt av Ottar Starheim, NrK

Bilde tatt av Ottar Starheim, NrK

 Flere blogger om biografier finner du hos Moshonista

Author: drengen

Share This Post On