Biografisirkelen – populærmusikk

NO DIRECTION HOME

DylanDet ble ikke Keith Richards sin «Life», den ligger urørt i bokhyllen.  Følgende strofe viser nok hvem det ble:

«How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?»

 

Jepp, Bob Dylan! og hans «Chronicles: volume one».  Jeg er kommet til side 245 av 293 og strever med å lese den ferdig (gir ikke opp)

Bob Dylan er sangeren som har fulgt meg fra ungdomsskolen da jeg skulle lære å spille gitar.  Blowin´ In the Wind var ikke lett og til slutt gav jeg opp, mine musikalske evner var ikke gode nok. Men teksten kan jeg enda!  For ikke å snakke om Knockin´ On Heaven´s Door, Like a Rolling Stone og The Times They Are A-Changin´ med mange flere.

Nå var det jo ikke sangene jeg skulle skrive om men boken. Viste dere forresten at han har spilt i flere filmer? At han er blitt nominert til Nobelprisen i litteratur flere ganger. Han har vunnet Grammy, Golden Globe og Academy Award og i 2012 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje. Albumet «Modern Times» som kom i 2006 gikk rett til topps på hitlistene i USA og da var mannen 65.

Boken ja, hva skal jeg si om den uten LES, hvis du liker mannen og sangene hans. Jeg må jo innrømme at det er sangene jeg har brydd meg om.  Etter å ha lest boken skjønner jeg hvor lite jeg har vist om sangeren! For meg var boken ingen «pageturner» jeg har brukt lang tid (ikke ferdig enda).  Han skriver som om han snakker til deg og det er springende i tid. Men, jeg har fått en bedre forståelse av hva som ligger bak og hvor han henter inspirasjon. Som han sier:

 «Sometimes you say things in songs even if ther´s a small chance of them being true. And sometimes you say things that have nothing to do with truth of what you want to say and sometimes you say things that everyone knows to be true. Then again, at the same time, you´re thinking that the only truth on earth is that there is no truth on it.» (s 220)

Han skriver mye om hvilke sangere som har betydd noe for ham, hvordan han ved å lytte til dem har skapt sitt eget.  Kun litt om familien og hvordan han har kombinert livet som sanger/offentlig person og den private delen. Om noe negativt skal trekkes frem må det bli at det er endel fagspråk, så som oppbygging av en sang, rytme og lignende som jeg hoppet glatt over. Det var dette med mine manglende musikalske evner..

Bob Dylan har selv utgitt 7 bøker.  I følge Wiki finnes det 14 bøker om mannen og hans verk.

Det er flere som har lest biografier om populærmusikk, du finner linker hos Ingalill!
Fristen var 15 juni og den klarte jeg ikke å holde – fy skam!

Så skal jeg skal ønske meg «Bob Dylan: mannen, myten og musikken» av Botvar, Kvalvaag og Aasgaard til jul!

 

 

Author: drengen

Share This Post On