Blues från ett krossat världshus

Tredje bok på listen til Knirk er Sonja Nordenswan sin «Blues frän ett krossat världshus» som er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris fra Åland.

9525705242Å lese en bok på svensk gikk over all forventning, det var noen ord jeg stod fast på men med litt fundering og hjelp av ordliste fant jeg ut av det. Det har vært en artig opplevelse som frister til gjentagelse!

Når vi treffer Smaragda er hun på en psykisk institusjon og her begynner hun å nøste opp hva som gjorde at hun havnet her.

Første setning:

«Orsaken till at jag hamnade här var Doras befrielse av fiskodlingsfiskarna»

Det å slippe løs fiskene var ikke hovedgrunnen til at hun havner på psykisk institusjon, det som gjør utslaget er hennes forklaring på hvorfor hun gjorde det. Hun svarer reporteren fra lokalavisen, uten å tenke seg om, at hun fikk ordre av sin satanistmorfar. En av oppgavene hennes på veien til et normal liv igjen er å nøste opp årsaken til at det gikk slik.

Hun er foreldreløs og har vokst opp med bestemoren.  Interessen for fortiden våkner når hun skal ha et ID-kort og oppdager at hun er født i utlandet. Hun legger da en liten plan for å få bestemoren til å fortelle om sin oppvekst først og siden om moren sin. Innimellom bestemorens fortelling kommer hennes tanker om da og nå frem. Bestemoren vokste opp på 50-tallet med etterdønninger fra 2. verdenskrig og under den kalde krig.  Smaragda derimot opplever at det er kriger overalt i verden; Midtøsten, Balkan, Irak.

«Jag er också redd. Det pågår krig och väldsamheter överallt.»

«Tänk om de här miljardderna skulle användas till att minska utsläppen och satsa på alternativa energikällor, i stället för til krigföring som ofta verkar styras av oljeinteresset! Värfor bråkar man om skitsaker när det allra viktigaste och mest akuta just nu borde vara att få bukt med miljöproblemen? Alla de här krigen och konflikterna bidrar också till miljöförstöringen. Och sen har vi galna kosjukan och fågelinfluensan. Ibland kännar jag mig uppgiven.»

eller som dette:

«.. Ni som var unga på 60-tallet hade vel hopp om en bättre framtid, eller hur? Vi som är unga idag undrar om vi ens har en framtid. Jag försöker att inte ge upp hoppet för om vi alla förlorar det så går det säkert åt helvete.»

Det var ikke bare det å lese svensk som var kjekt, jeg falt også for historien. En viss skepsis var det nok, med spørsmål som «kunne dette skjedd?» Jeg ble enig med meg selv om at det kan det.  Tilfeldigheter og vår handlinger gjør ofte at livet tar en annen vei enn den vi hadde håpet på.

Jeg har kost meg! Hun skriver på en slik «fandenivolsk» måte med en desj av ironi, at smilet hele tiden lå på lur. Temaene som berøres er alvorlige nok, men det er et fint perspektiv på det. Hun er en ungdom som fremdeles ser verden i svart/hvitt, selv om gråtonene er begynt å komme frem. Jeg føler med henne og kjenner igjen sinnet og frustrasjonen. Som når hun vil bli miljødiktator og forby privatbilismen siden moren ble drept i en bilulykke.

Slutten var ikke helt som forventet, og jeg satt nok igjen med et spørsmål; hva stod det i det brevet??? Men ett sted må det jo vanligvis slutte og denne var ikke den værste jeg har lest.

Boken er forløpig på andre plass, etter «En dåre fri» Ikke vanskelig det, siden «Vågen» ble gitt opp..

PS! Noen som har en god oversettelse på tittelen? Krossat betyr jo knust, men världshus hva betyr det? Verdenshus?

Author: drengen

Share This Post On