Det tatoverede budskab

Fjerde bok i samlesingsprosjektet til Knirk er Kristian Olsen aaju sin “Det tatoverede budskab” som er nominert fra Grønland.  Det er mange som blogger om denne boken i dag, så ta en titt hos Knirk!

kristiano

Før jeg begynte på boken, var jeg innom Nordisk Råds nettside og fant dette;

Romanen er disponeret på en spændende måde og plottet er velgennemtænkt uden for mange svinkeærender og indviklede analyser.
Handlingen giver læseren en intens og undertiden en filmisk oplevelse, fordi de forskellige lag i handlingen inddrager flashbacksituationer, hvor hoved- og bipersoner følges på fiktive rejser i Norden, både i Danmark, Norge og Grønland samtidig med, at forfatteren bestræber sig på at erkende det gode, identitetsskabende og betryggende samarbejde imellem de tre nordiske lande.

Dette ser jo spennende ut!

Akk ja, etter noen sider var den tanken borte, og skuffelsen holdt seg helt til siste side var lest.  Ikke var det en spennende krim og ikke en god roman.  Det var et forsøk på begge deler.  Hvis jeg nå har forstått historien rett, så mottar jeg-personen en tekst fra sin tante etter hennes død.  Dette viser seg å være en gåte og samtidig sagaen om hans egen familie, som han med tillatelse fra tanten kan utgi som bok.

Sagaen er om Nanna som etter sin samboers død overtar/tar opp en av hans saker.  Samboeren var politimann, og saken om Nahome har plaget han helt siden den ble henlagt.  Under sine undersøkelser treffer Nanna Linda som viser seg å sitte på en nøkkel for å få løst gåten.

Jeg opplevde teksten som gammelmodig, snirklet og med omstendelige forklaringer på småting.  Jeg klarer fremdeles ikke å lage meg noe bilde av Nanna, Linda og Nahome.

Han berører såvidt forskjellige forhold på Grønland, såpass at jeg godt kunne tenkt meg å lese mer om kulturen, menneskene, landskapet.  Er det et “naturfolk” som sitter på en gullgruve (olje)? Hva med det sårbare miljøet?  Og da er jo noe godt kommet ut av lesingen…

Når det gjelder lesing er det en fin fremstilling på side 118, sitat:

Det var første gang i sitt liv, at han undersøgte en grønlandsk bog, der var blevet lest af så mange. Da han så resultatet af behandlingen af bogen af mennesker, der måtte havde savnet læsestoff, vurderede han den ikke efter, hvor miserabel den var. Han forstod, at bogen havde haft en stor kulturhistorisk betydning. Den havde givet børn, voksne og gamle en uvurderlig oplevelse av fangertilværelsens genvordigheder.

Og så – er det noen som vet hva aaju tilslutt i navnet betyr?

kolsen

Author: drengen

Share This Post On