drengens oppsummering av 2013

to slitne

to slitne

GODT NYTT ÅR – ALLE SAMMEN!
2013 var ett år med mange gode stunder og noen skikkelige nedturer / motbakker!
Jeg trøster meg med at nedturene er slikt man lærer av og at de også bidrar til at de gode stunder blir enda bedre!

I husholdningen ble det en endring i året som gikk, i juni fikk vi en til border collie i hus.  Lille Boss er nå blitt stor, 8 måneder gammel og i «puberteten».  Alle grenser skal testes og testes igjen og det kan tære på tolmodigheten til hvem som helst! Så etter siste opptelling er her nå 4 bordere (hanner må vite), 1 golden dame, 1 bonde og 1 dreng samt 53 «innesauer» og 27 utegangere. Ikke rart dagene flyr!

snoopy

Ett av målene i 2013 var at jeg og Birk skulle klare gjeterhundprøven.  Det gikk som kjent rett vest med ett skikkelig brak. Jeg må nok innrømme at den opplevelsen sitter godt i og det blir en kamp å komme videre.  Men vi står på og gir oss ikke!

Det har vært stille når det kommer til bøker og lesing herfra – sånn bortimot det siste halve året. Joda, jeg har lest og jeg har handlet (forfattere og bokhandlere skal jo leve de og..!)

For å oppsummere året som har passert:
Jeg hadde som mål å lese 100 bøker.  Helt urealistisk og jeg endte på 55 (tror jeg).
Det har vært en blanding av romaner, noveller, krim og biografier.
2 av bøkene jeg har lest utmerker seg og som jeg kommer til å huske lenge:
Ruth Ozeki sin «A Tale for the Time Being» som kom med på Man Bookerprice sin shortlist (det er også januarboken i Clementine sin readalong 2013)
Så helt på tampen av året fikk jeg Christopher McDougall sin «Født til å løpe»  Denne hadde jeg lest om hos Ingalill og jeg kunne ikke skjønne at en bok om løping skulle være noe å bruke tid på.  Jaja, så feil kan en dreng ta!!  Den var jo kjempegod og ikke minst lærerik.  Ikke nok med det, jeg forstår nå hvorfor de som løper gjør det – tross slitet.  Nei, jeg kommer ikke til å begynne å løpe, for jeg har funnet på noe som er enda gøyere!

Skjermbilde 2014-01-01 kl. 20.20.50Til jul fikk jeg kick-bike av bonden og trekksele til både Birk og Embla!  Så nå må alle på gang- og sykkelvegen mellom Skoge og Fjell kirke passe seg når vi kommer i full fart (ca 8 km tur-retur, ikke allverden men fint til å begynne med). Og bare så dere vet det, det er ikke noe «småsaker» jeg har fått!  Det er en Cross MAX 20DV med skivebrems foran og V-brems bak, dempegaffel og skikkelige off-road dekk.  Høres jo ut som en reklame for en bil (hihi)

Nåja, litt klabb og noen hasardiøse turer har det vært, hundene har ikke helt skjønt hva STOPP betyr!

Clementine har på sin blogg har du lest? ett innlegg om litterære selfies.  Absolutt noe å tenke på!  – og Penny er aldeles nydelig!!

Så leste jeg «Hei på seg.  Årets viktigste ord som er en god diagnose for en hel generasjon», Frode Bjerkestrand sin artikkel i Bergens Tidende den 29. desember.  Hva det handler om? Her er noen utdrag klippet fra BT:

«Det er alltid høytid når redaktørene i Oxford Dictionaries kårer årets ord, men nå i 2013 har det ærverdige britiske ordbokselskapet truffet innertier. «Selfie» bør også være en god kandidat til å bli tiårets ord.

Det betyr «å ta bilde av seg selv med smarttelefon, for så og legge det ut på et sosialt nettsted, som Facebook, Instagram eller Twitter».

Vinneren er ikke bare et kort, presist og snappy slangord, men også et begrep som drar med seg et lass av trendanalyse, sosialpsykologi, teknooptimisme og fremtidstro.

Få ord er blitt etablert i hverdagstalen så raskt; få ord kaprer tidsånden på en så omfangsrik måte.»

Så viser han til det mest aktuelle eksemplet;

«den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, som dro opp mobilen sin midt under minnehøytiden for Nelson Mandela. Og knipset seg selv med David Cameron på ene siden, og Barack Obama på den andre.
Hendelsen ble umiddelbart tolket som lite respektfull og statskvinneaktig, men betrakter vi den som en ren refleks, er den svært interessant.»

Som han påpeker videre:

«Vi som er vokst opp med janteloven dryppende fra pult og prekestol, er selvfølgelig litt skremt av alt dette nye. Men jeg tolker ikke «selfie«-bølgen først og fremst som skamløs selvpromovering eller image-kløneri.
Jeg er ikke redd for at dagens tenåringer unisont og inderlig ønsker å være medieidioter som Kim Kardashian, Paris Hilton eller Kanye West når de blir store. Jeg ser jenter og gutter som overdriver, fleiper, tuller, og som stort sett behersker denne humoren og parodien bedre enn noen av sine foreldre. Ironien er at kidsa behersker ironi bedre enn sine X-genererte mødre og fedre.

«Selfiene» deres viser nettopp en total mangel på respekt for de verste utslagene av kjendiskulturen. Den typen antiautoritære holdninger er sunn og konstruktiv.

Jeg håper hele denne fabelaktige fjortisgenerasjonen egenhendig kommer til å ta livet av de verste Jante-paragrafene. Det er på tide snart.»

Han avslutter med

««Selfie» er fint, fremtidsrettet og presist begrep.»

Jeg er absolutt enig med Clementine at det er ikke alt en trenger å publisere. På den annen side er det kanskje en inngang til diskusjon med å legge ut «den har jeg lest»? Jeg vet med meg selv at jeg ikke er noe god til å fortelle om bøker jeg synes masse om (utallige kladder vitner om det) enten fordi jeg leser ett kjempebra innlegg om akkurat den boken og da er jo alt sagt?! Eller jeg blir sittende fast i en setning og ikke kommer videre. Da ender det ofte med kjappe løsninger hvor listen over kjøpt / lest blir avgjørende og så noen korte setninger om de som er lest. Jeg tror ikke jeg kommer til å slutte med det – til det var Nick Hornby sin løsning altfor smart og passer meg utmerket. Jo, han diskuterer en eller flere av bøkene i sine innlegg – det får jeg ha til å strekke meg etter?

Nå skal jeg lese Ruth Ozeki sin bok en gang til, og denne gangen skal jeg ta meg bedre tid. Så må jeg finne en bok til Ingalill sin biografisirkel, der sliter jeg gitt! Kongelige også da!

Og helt på tampen, nei jeg har ikke lest ferdig «the Luminaries».  Det er en god bok, jeg er over halvveis men den er liksom så tung å ta opp.  Så går tiden og tyngre blir det.  En dag – helt sikkert!

drengen-birk-13

Author: drengen

Share This Post On