hva jeg leste i juli

Juli er over og det har vært en fin måned.  Bonden har hatt ferie og vi har fått unna masse «hjemmearbeid».  Samtidig har vi hatt tid til å slappe av med fint vær, hengekøye og gode bøker.  Rolige kveldsturer med 5 hunder har også vært herlig!

Så her er statistikken for juli.  11 bøker kjøpt.  10 lest og av dem var 3 handlet tidligere.  4 av dem var krimbøker og slikt går fort unna.

BØKER KJØPT BØKER LEST
* På fest hos litteraturen av Tore Renberg Politi av Jo Nesbø
* Sanka ull av Patti Smith En delikat sak av John LeCarré
* Solar av Ian McEwan Sanka ull av Patti Smith
* En delikat sak av John LeCarré * På fest hos litteraturen av Tore Renberg
* Martingalemordet av P. D. James Munch av Steffen Kverneland
* Stjerneskudd av Peter Temple Martingalemordet av P. D. James
* De gudløse av Naomi Wood * Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky
* Politi av Jo Nesbø * Formål ekteskap av Jefferey Eugenides
* Midnatt i Peking av Paul French * The Testament of Mary av Colm Tóibin
* Munch av Steffen Kverneland
* Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky
* A Trick I Learned from Dead Men
av K Aldridge

Av krimbøkene kan alle anbefales men Metro 2033 skiller seg ut.  Dmitry Glukhovsky publiserte boken på sin egen nettside slik at alle som ville kunne lese den gratis.  I bokform kom den ikke før i 2005.  En skikkelig post-apokolyptisk fremtidsroman, verden er gått «ad dunders» etter en atomkrig men noen har klart å overleve under jorden i Moskva sin metro.  Her utvikles forskjellige samfunn på de enkelte stasjoner med kamp om makt og herredømme.  Boken fasinerte sikkert mye fordi jeg har vært der og sett de fantastiske stasjonene!

Patti Smith sin bok Sanka ull ble kjøpt kun fordi det er så fint omslag!  (- og så tittelen da..)  Når hun velger å bruke Jean-Francios Millet sitt «Shepherdess with Her Flock» som også henger på veggen i stuen da måtte jeg bare ha boken.  At det også er en fin liten perle er ren bonus! Ingrid Z Aanestad har gjort en flott jobb med å omsette til nynorsk, det passer så godt!  Første kapittel starter så fint med Eit kall:

Eg har alltid førestilt meg at eg kom til å skriva ei bok, om berre ei lita ei, som kom til å føra ein vekk, inn i eit rike som ikkje kunne målast eller eingong minnast.

For hundeelskere som meg anbefales sidene 101 – 105 med en liten advarsel – ta frem lommetørkle.

Når en bor langt ute på landet og ikke har allverdens kulturtilbud er det kjekt at noen tar seg tid til å utgi sine foredrag i bokform.  Tore Renberg sin bok På fest hos litteraturen er en slik bok.  Å som jeg skulle ønske jeg kunne vært på de foredragene!  De ble holdt våren 2009 på Litteraturhuset i Oslo.
Første foredrag er om Honoré de Balzac. Joda, jeg har hørt om han men aldri lest noe.  Så var det Selma Lagerlöf og tilslutt Halldór Laxness (jeg har lest Brekkukotkrønike).  Men for en leseglede han formidler!  Neste gang jeg får lesetørke skal jeg dra frem den boken!  Og det er sant som han skriver – ROMANEN ER IKKE DØD!

A Trick I Learned from Dead Men av Kitty Aldridge ble påbegynt i juni men av forskjellig grunner ikke lest ferdig.  Og ja, jeg likte den boken!  Jeg likte den så godt at jeg kladdet mine tanker underveis, noe som skjelden blir gjort. Men så kom Boss og plutselig hadde jeg ingen notater.  Nå er alt av verdi her i huset kommet «opp i høyden»!
For en vestlending er det morsomt når hvert kapittel starter med en værmelding så kapittel 1 har overskriften:

Some clear spells in the east, clouding over later in the evening

og de første setninger setter stemningen:

You knock first before you go in. You don´t  wait of course.
Good morning, Mr Gillespie. Lee here. Nice day.
Everyone is known by their formal name: Mr, Mrs, Miss.  We have not yet had a Lord or Lady, but we had a Doctor and a major.  Babies and kiddies are their first name.  Everyone is someone. They have status, the dead. Derek said that. It´s true, you´re somebody when you´re dead, you get respect.

Nysgjerrig?  Det ble jeg og dermed var hele boken lastet ned på Kindle.  Og den anbefales!  Boken var med på Longlist 2013: Womens Prize for Fiction.  Listen finner du hos har du lest?

Nå er det fult fokus på biografier.  Fristen til Moshonista er 15 august og jeg må klare den.  Jeg har sett at spanskrøret hennes sitter løst og det har jeg ikke lyst til å smake..  Men så er det Bookerpris-sesong og der er det mye som frister.

Så mange bøker – så lite tid! (sukk!)

BTW – Bøllefrøet har det bra, han har nå vokst ut av sitt første halsbånd. Birk blir trent hver dag.  Embla, Max og Aiko får også masse tur og tilpasset trening.  Boss og Embla er begynt på fersksportrening – utrolig gøy.

Author: drengen

Share This Post On