Sauene våre!

Som Bergljot Børresen skriver i boken Husdyrliv:

Sauen – from og hardfør.  Det er et årvåkent dyr som holder øye med alt som rører seg opptil et par kilometer unna.  Den kjenner ansiktstrekkene til alle i flokken og kan sortere beiteplantene like nøye som en botaniker.

Her på bruket har vi tre typer / raser med sau.

Vi har den vanlige norske sau. Der en rase som er avlet frem fra Dala, Sjeviot, Rygja og Steigar sau.  Fellesbetegnelsen for disse er crossbred mye på grunn av ulla.  Den er finstaplet og det er den som brukes for eksempel til garn.  Dette er også den største rasen i norsk sauehold.

Vi har også en bevaringsverdig rase som heter Blæset sau.  Det er opprinnelig en sauerase som var mest utbredt i Rogaland.  Det er en brun eller grå ullet sau med hvit bliss i fjeset, hvite sokker på  bena og hvit hale.

Så har vi «villsauen» da.  Eller som den nå offisielt heter; utegangersau.  Navnet er endret fordi den egentlig ikke er vill, og disse dyra har rett på like mye stell som all annen sau.  Det er en mer hardfør rase, som klarer seg ute hele året, men de skal også ha tilgang på ly og ekstra mat spesielt i vinterhalvåret.

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *